Kategoriat
Uncategorized

Päästövähennyksissä liian vähän kunnianhimoa

Ilmastonmuutoksen torjunnassa pitäisi tutkijoiden mukaan olla nyt kovat keinot käytössä. Tätä silmällä pitäen en malta olla hämmästelemättä tavoitteiden kunnianhimottomuutta. Esimerkiksi käy paljon näkyvyyttä saanut Green Deal, jonka mukaan muita kuin bensiiniä tai dieseliä käyttävien autojen osuus uutena myytävistä autoista olisi 25 prosenttia melkein kymmenen vuoden päästä. Tämä siis tarkoittaa, että vielä silloinkin myytäisiin 75 prosenttisesti perinteisillä polttoaineilla käyviä autoja. Tämä tavoite ei riitä, jos ilmastonmuutosta halutaan jarruttaa. Jos halutaan oikeasti aikaansaada muutos, tavoitteen pitäisi olla tuolla tasolla vuoden tai korkeintaan kahden päästä. Vuonna 2025 pitäisi liikenteessä olevista autoista vähintään 25 prosenttia kulkea ei-fossiilisilla polttoaineilla ja sekin olisi maltillinen tavoite.

Mikä estää hankkimasta kaasuautoa vaikka heti? Niitä on tarjolla kaikkiin kokoluokkiin ja jakeluverkostokin on ainakin pääkaupunkiseudulla ihan riittävä – ja kulkevathan nekin tarvittaessa bensalla. Sähköauton hankinnalle on toki esteitä, mutta eivät nekään monelle perheelle mitenkään ylitsepääsemättömiä ole. Enemmän voisi vielä rummuttaa sitä, että muutettaisiin vanhoja bensa-autoja etanolilla tai kaasulla käyviksi.

Toki parasta olisi jättää auto hankkimatta. Sitä vasta kannattaisikin tukea tarjoamalla vaihtoehtoisia tapoja liikkua. Se ei vaatisi yhtään uutta teknistä innovaatiota, eikä uusien akkujen vuoksi tarvitsisi louhia yhtään palaa kalliosta. Yhteiskuntaa pitäisi keihttää siihen suuntaan, että auto ei enää ole peruskulkuneuvo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *